23 september 2015

Källarfranska

Bakar vidare på temat matbröd. Har hittat en favorit till. Och då delar jag förstås med mig av receptet :)




Källarfranska


ca 24 stycken

5 dl vatten, fingervarmt
30 g jäst
1 msk flytande margarin (jag tog olivolja)
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 1 liter vetemjöl

1. Rör ut jästen i lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matfett (eller olivolja), salt och rågsikten.

2. Arbeta i vetemjölet till lagom fast deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den tills den lätt släpper från bordet.

4. Dela den i fyra delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i sex delar. Vänd dem i mjöl, vik dem dubbla och lägg på bakplåtsklädd plåt.

5. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

6. Grädda brödet i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter tills det har fin färg.

Går bra att frysa.

Lycka till! ♥


2 kommentarer:

Sofia Pihlsgård sa...

Mums Lotta vad gott kram Sofia

Eva Trillian sa...

Tack för recepten :) skulle gärna baka mer bröd hemma - du är en god inspiration!