17 september 2015

Hembakat rostbröd

Äntligen har jag kommit igång med att baka vårt eget matbröd. Tanken är att vi i alla fall till en början ska äta mera hembakat än köpt. På sikt skulle jag vilja hinna baka allt vårt matbröd. Det är ju så avkopplande och roligt att baka.

Och när jag ändå bakar tänkte jag att jag kan dela med mig här på bloggen av recepten jag provar och tycker blir goda.

Så jag börjar med det enklaste, vanligt rostbröd. Hoppade vallmofröna för att inte avskräcka Bröderna Busfrö så här första gången :)
2 stycken Rostbröd


Den lilla mängden socker i degen sätter fart på jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja (jag tog olivolja)
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
ljusa eller blå vallmofrön

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop all till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper i, ca 1½ liter.

4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30-35 min. Låt bröden svalna i formarna.

Lycka till! ♥


2 kommentarer:

Ninnie sa...

Mmm, så gott! Jag har faktiskt också bakat idag, rostbröd jag med. Har sååå länge tänkt att baka bröd, brukar faktiskt göra det ofta, men nu har det inte blivit av sen före sommaren...Men idag hände det!

Min plats i solen sa...

Åhhh det är så gott med hembakat bröd! Jag är lite dålig på att baka bröd under sommaren. Kanske är det värmen som gör det. Lusten att baka brukar dyka upp igen tillsammans med de första höstvindarna. Så snart blir det kanske brödbak här hemma också. :)

Ta hand om dig Lotta.♥

Kram Lotta