Källarfranska
ca 24 stycken
5 dl vatten, fingervarmt
30 g jäst
1 msk flytande margarin (jag tog olivolja)
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 1 liter vetemjöl
1. Rör ut jästen i lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matfett (eller olivolja), salt och rågsikten.
2. Arbeta i vetemjölet till lagom fast deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den tills den lätt släpper från bordet.
4. Dela den i fyra delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i sex delar. Vänd dem i mjöl, vik dem dubbla och lägg på bakplåtsklädd plåt.
5. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
6. Grädda brödet i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter tills det har fin färg.
Går bra att frysa.
Lycka till! ♥
2 kommentarer:
Mums Lotta vad gott kram Sofia
Tack för recepten :) skulle gärna baka mer bröd hemma - du är en god inspiration!
Skicka en kommentar